Wielrenster Ans (59)

Ans derde van links op groepsfoto met 9 wielrenners in tenue GO Cycling

juli 2021

Fietsverhaal wielrenster Ans (59)

‘Fietsen kun je je hele leven blijven doen’


Ans Maijers (59) uit Sprang-Capelle koos zo’n 15 jaar geleden voor de racefiets. Sinds enkele jaren is ze lid van TC Waalwijk. ‘Ik hoop dat er meer vrouwen lid worden. Het is hartstikke leuk om samen te fietsen en te genieten van mooie ritten’.

Waarom koos je voor de racefiets?

Voordat ik ging wielrennen, deed ik aan hardlopen. Ik ben kort lid geweest van de triathlonvereniging en ook van de atletiekvereniging, maar ik kreeg helaas pijnklachten bij het hardlopen. Om fit te blijven, stapte ik over op fietsen. Dat is sowieso een sport en beweegvorm die je in principe je hele leven kunt blijven doen.

Wat vind jij zo leuk aan de wielersport?

Fietsen is fijn omdat ik het heerlijk vind om buiten te zijn en te genieten van een mooie omgeving. Ook houd ik wel van de snelheid op een racefiets. Ik ben beleidsadviseur sport bij gemeente Waalwijk en vind het belangrijk om te sporten en bewegen. Ik doe het ook heel graag, ik hoef me nooit vooraf op te peppen. Sporten zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit, een gezond lijf hebt en je je hoofd leegmaakt.

Hoe vaak en hoe ver fiets je?

Ik probeer elke dinsdagavond mee te doen met de trainingsrit van TC Waalwijk en fiets daarnaast elke zondagochtend mee met de tourrit. TC Waalwijk zet altijd prachtige routes uit! Doorgaans fietsen we op zondag zo’n 80 à 90 kilometer. Vaak stap ik ‘s middags opnieuw op de fiets. Samen met mijn man fiets ik dan bijvoorbeeld door de Loonse en Drunense Duinen, een rit van 30 of 40 kilometer. Sinds kort doen we dat op elektrische fietsen. Daar wilde ik eigenlijk echt niet aan, maar nu ik een elektrische fiets heb, ben ik er toch wel blij mee. Zeker als ik ’s ochtends al een flinke rit heb gemaakt. Ik houd alle fietsritten bij in de app Strava. Afgelopen jaar maakten we met de club minder ritten door corona. Toch heb ik in totaal ongeveer 4.500 kilometer gefietst.

Waar fiets je zoal?

Met TC Waalwijk maken we tourritten vanuit Waalwijk. Ook organiseerden we met enkele clubleden al enkele keren een fietsweekend in het Duitse Sauerland. Erg leuk en ook wel uitdagend, met al die klimmetjes en afdalingen. Samen met mijn man fiets ik het liefst op verschillende plekken in Nederland. Regelmatig zetten we de fietsen achterop de auto om elders te gaan fietsen. Zo ontdek je de mooiste plekken, op de fiets zie je ontzettend veel.

Zijn er meer vrouwen lid van TC Waalwijk?

Jazeker! Maar, het mogen er echt wel meer worden. Je ziet sowieso nog niet zo heel veel 50+-vrouwen op de racefiets. Jammer, want het is een erg fijne vorm van bewegen. Het leuke van de club is dat je een gezamenlijke hobby hebt. Het is erg gezellig met elkaar. Onderweg stoppen we altijd voor een kop koffie, je doet dus ook nieuwe contacten op. En er wordt altijd rekening gehouden met ieders niveau en snelheid. Ik nodig iedereen – en vrouwen in het bijzonder – om eens kennis te komen maken met TC Waalwijk.