Wielrenner Freek (16)

Freek met racefiets in clubtenue

Fietsverhaal wielrenner Freek (16)

juli 2021

‘Ik vind het leuk om steeds sneller te worden’

Freek Leijtens (16) uit Waalwijk zat jarenlang op voetbal, maar koos enkele jaren geleden voor de fietssport. Hij heeft een racefiets en een cyclocrosser. 


Waarom koos je voor wielrennen?

Mijn vader heeft wielrennen als hobby en volgt veel wedstrijden op tv, zoals de Tour de France. Zo ben ik aangestoken. Ik vond (en vind) wielrennen ook een leuke sport om te kijken en wilde zelf ook gaan fietsen. Ik voetbalde, maar fietsen vond ik toch echt leuker.

Je hebt een racefiets en een cyclocrosser. Wat is het verschil?

Met een racefiets fiets je over normale wegen, een cyclocrosser is voor veldrijders. Ik had eerst ook een mountainbike, maar als ik nu de bossen in ga, vind ik dat leuker op de cyclocrosser. Die fiets lijkt op het oog op een racefiets, maar dan met speciale banden met profiel. Daarmee kun je makkelijker over obstakels, zoals zandbakken en dijken. De racefiets vind ik wel het leukste.

Ben je lid van een club?

Ja. Eerst was ik lid van Team Brabant 2000 in Nieuwkuijk. Succesvolle wielrenners/veldrijders Marianne Vos en Lars Boom zijn daar ook ooit begonnen. Helaas waren er geen leeftijdsgenoten, wel net iets oudere en jongere kinderen. Maar bij een wedstrijd was ik de enige in mijn categorie. Daarom ben ik twee jaar geleden overgestapt naar wielerclub Pijnenburg in Tilburg, waar wel leeftijdsgenoten zijn. In Waalwijk is jammer genoeg geen wielerclub. Wel TC Waalwijk, maar die maken alleen tourritten en rijden geen wedstrijden. Of TLV De Langstraat, maar die club is vooral gericht op triathlon, waar wielrennen dus een onderdeel van uitmaakt. Ik wil me focussen op wielrennen en ook cyclocrossen.

Wat is je meest bijzondere fietservaring?

In mei 2017 ging de Giro d’Italia van start op Sardinië. Wij waren er op vakantie en daags voor de start gingen we op zoek naar renners. We belandden bij een hotel waar heel veel wielerploegen verbleven. De renners nodigden ons uit en zo hebben we een paar uurtjes kunnen rondkijken en kletsen met veel Nederlandse renners. We waren de enige toeristen en fans, het was heel relaxed. Ik had een shirt vol handtekeningen! Die Giro werd uiteindelijk gewonnen door Tom Dumoulin. Dat maakte het extra speciaal.

En je meest bijzondere fietsprestatie?

Ik ben niet supergoed of zo, maar in het eerste jaar dat ik serieus wedstrijden fietste, kwalificeerde ik me voor het Nederlands Kampioenschap. Dat was wel gaaf. Mijn laatste grote prestatie was de Langste Dag Challenge. Op 19 juni fietste ik met mijn vader en zijn fietsvrienden 309 kilometer op één dag!

Wat maakt fietsen zo leuk?

Je komt onderweg altijd wel iets nieuws tegen. Vooral in het buitenland en in de bergen is het geweldig om te fietsen. Ook vind ik het leuk om mezelf steeds weer te verbeteren en sneller te worden.

Heb je een tip voor kinderen die willen wielrennen?

Neem eens een kijkje bij een wielerclub. Meestal is er wel een fiets die je kunt lenen om te proberen. Als je het echt leuk vindt, start dan met een betaalbare fiets, eventueel tweedehands en word lid van een club. Fietsen met leeftijdsgenoten maakt het extra leuk.