Cultuurlezing NUT

Vrijheidsdenken en democratie, lezing door Jurriaan Paulus van Pauwvliet

Hoe ontstond de Nederlandse democratie?

In september 1781 werd er in de Nederlanden, vanuit geblindeerde koetsen, over alle grote steden een anoniem geschreven pamflet verspreid. Het pamflet heette ‘Aan het Volk van Nederland’ en bracht een schokgolf teweeg.

Het betekende het begin van een periode van ongekende revolutie. In de jaren die volgden, werd het fundament gelegd voor een nieuw politiek staatsbestel en werd er een begin gemaakt met het ‘democratische tijdperk’.

Het democratische tijdperk

Op zaterdag 31 januari 1795 werd de Hollandse Verklaring van de Rechten van de Mens en van de Burger afgekondigd in Den Haag. In dit document werden voor het eerst in de vaderlandse geschiedenis fundamentele mensenrechten en gelijke burgerrechten geformuleerd en vastgelegd.

Deze aanzet voor de democratie vond plaats na een jarenlange strijd en heftige gebeurtenissen. De revolutie resulteerde in de opening van de eerste nationale volksvertegenwoordiging op 1 maart 1796 en de Nederlandse Grondwet op 1 mei 1798. Het betekende een fundamentele breuk met het middeleeuwse verleden…

“De revolutionaire spanningen aan het eind van de 18e eeuw liepen nergens in Nederland zo hoog op als in de Langstraat. En daarnaast hebben de veldslagen tijdens de Bataafs-Franse inval van 1793-1794 zich hoofdzakelijk afgespeeld in Brabant, waarmee de feitelijke omwenteling zich dus hier afspeelde. Er is dan ook genoeg te vertellen aangaande Brabant en ik zal dit in de lezing meenemen”. 

Jurriaan Paulus van Pauwvliet brengt in zijn lezing de gebeurtenissen van de Nederlandse Revolutie in beeld, die leidden tot het ontstaan van Nederland als democratie en moderne natie.

Algemene informatie:

-         Locatie: Huis van Waalwijk

-         Lezing van 10 – 12 uur 

-         Inclusief koffie/thee in de pauze en na afloop soep met een stokbroodje.

-         Toegangsprijs: totale programma van 4 lezingen € 20, losse lezingen € 7,50. 

-         Inschrijven via www.nutlangstraat.nl