Vernieuwing Cruyff Court

Cruyff Court in Waalwijk

Naast voetbal ook ruimte voor 3x3 basketbal en calisthenics

Waalwijk vernieuwt Cruyff Court en voegt extra’s toe

 

Het Cruyff Court in Waalwijk is toe aan vernieuwing. Het voetbalveldje wordt dagelijks intensief gebruikt door veel jongeren. De kunstgrasmat is hierdoor versleten. Waalwijk vervangt niet alleen de kunstgrasmat. Het veld wordt iets kleiner gemaakt. Zo ontstaat er ruimte om een 3x3 basketbalveld en een calisthenics park toe te voegen. Op deze manier kunnen nog meer jongeren actief buiten bezig zijn op deze locatie.
 
Sportwethouder Timon Klerx is enthousiast over de plannen: “We hebben de afgelopen maanden met verschillende gebruikers en partijen als Tavenu en de buurtsportcoaches overlegd. Maar ook tijdens de coalitieonderhandelingen kwamen in gesprekken met jongeren het gebruik en de mogelijkheden van het Cruyff Court veelvuldig aan bod. We hadden de keuze tussen alleen het kunstgras vervangen of inspelen op trends en ontwikkelingen en voor een ruimere invulling van het gebied gaan. Samen hebben we besloten dat we het voetbalveld iets kleiner maken, maar nog steeds groot genoeg om lekker te voetballen.” 
 
Naast de nieuwe sporten basketbal en calisthenics wordt ook een sportcontainer geplaatst. De sportaanbieders, zoals buurtsportcoaches en jongerenwerkers, kunnen deze container gebruiken voor de opslag van sport- en spelmateriaal en er overleggen. Er wordt nog onderzocht of spelers ook zelf materialen kunnen beheren en gebruiken.
 
“Sport en bewegen is ontzettend belangrijk. We zien graag onze jongeren buiten sporten. Het Cruyff Court is al jaren een grote hit in Waalwijk. Maar er zijn natuurlijk ook jongeren die liever iets anders doen dan voetballen. Daarom ben ik ook blij dat we basketbal en calisthenics toevoegen. Ik kijk uit naar de heropening en hoop daarna nóg meer jongeren lekker actief bezig te zien op deze mooie locatie naast het Mandemakers Stadion,” aldus wethouder Klerx.
 
3x3 basketbal
Deze vorm van basketbal is sneller en dynamischer dan traditioneel basketbal. Je speelt het op een half basketbalveld met maar één basket. Twee teams van drie personen nemen het tegen elkaar op. Deze populaire sport is enorm in opkomst en heeft zelfs een olympische status gekregen.
 
Calisthenics
Calisthenics is een relatief nieuwe sport. Het is een sport waarbij je je eigen lichaamsgewicht inzet om te trainen. Er zijn geen gewichten of machines nodig. Inwoners van alle fitnessniveaus kunnen hier werken aan hun kracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit. Op bedrijventerrein Haven en bij de Tavenu zijn al twee calisthenics-parken te vinden in Waalwijk. Hier komt dus een derde locatie bij naast het Cruyff Court.

Planning
De gemeenteraad neemt in juni een besluit over de renovatie van het Cruyff Court in Waalwijk. Na een positief besluit starten de werkzaamheden in september. Als alles volgens planning verloopt duren de werkzaamheden ongeveer een maand.