Participatiekoor De Leest

participatiekoor repeteert

 “Meer zang is minder zorg”, dankzij het Participatiekoor

Theater De Leest start Participatiekoor

Wie te horen krijgt dat hij dementie heeft, ervaart al snel dat meedoen niet meer zo vanzelfsprekend is. Niet omdat men niets meer kán, maar omdat vaak de juiste ondersteuning ontbreekt. In het Participatiekoor Waalwijk is dat anders. Het Participatiekoor is een zangvereniging waar mensen met dementie ongehinderd meedoen en samen met ervaren koorzangers zingen, zogenoemde mantelzangers. 

De eerste participatiekoren werden vijf jaar geleden al opgericht in Haarlem, Delft en Het Gooi. Zij verwierven al snel landelijke bekendheid met hun jaarlijkse uitvoering van de Matthäus Passion, waardoor er ook in andere plaatsen belangstelling ontstond voor het oprichten van een participatiekoor. Dankzij steun van het Lang Leve Kunst Fonds en andere fondsen kunnen er in maart twaalf nieuwe participatiekoren van start. Het Participatiekoor Amsterdam is er daar een van. 

Onmisbare rol van de mantelzanger 
Het Participatiekoor is een gewoon koor, maar met dat verschil dat er zowel mensen met als zonder dementie samen zingen. De koorzangers zonder haperend brein delen hun passie voor muziek graag voor hen die zonder ondersteuning niet meer mee zouden kunnen zingen, zogenoemde mantelzangers. 

Meer zang is minder zorg
Door samen te zingen en waar nodig ondersteuning te bieden, levert elk Participatiekoor een significante bijdrage aan het welzijn en de positieve gezondheid van mensen met dementie. Deze methode van samen zingen, die gestoeld is op principes van gelijkheid, solidariteit, autonomie en participatie, leidt er zelfs ook toe dat mensen met dementie verbeterde cognitieve functies laten zien, zoals betere spraak, meer levensvreugde en zingeving ervaren. Ook ontwikkelen zij betere en nieuwe sociale relaties en krijgen zij meer zelfvertrouwen. 

Gevarieerd repertoire
Onder leiding van Liesbeth Coppens gaat het Participatiekoor op dinsdag 5 maart 2024 om 14.30 uur in De Leest van start met een gevarieerd programma. Onder de titel ‘Thank you for the music!’ gaan de koorzangers aan het werk met vier beroemde koralen van Bach en drie beroemde hits uit de lichte muziek, waaronder het wereldberoemde Thank you for the music van ABBA. Op dinsdag 9 april zal het Participatiekoor in Theater De Leest samen met het Holland Symfonie Orkest een concert verzorgen. Iedereen die mee wil zingen is van harte welkom.


Repetitiedata: di 5, di 12, di 19, di 26 maart en di 2 april (14.30 – 16.30 uur)

Concert dinsdag 9 april om 19.30 uur

Het Participatiekoor Waalwijk is een initiatief van Theater De Leest, de Stichting Participatie met Dementie en het Lang Leve Kunst Fonds. Voor meer informatie en aanmelden kan men terecht bij www.participatiekoor.nl en op www.deleest.nl.