Nieuw: Volwassenenfonds

Rian Spaan (coördinator Volwassenenfonds) ontvangt een cheque uit handen van wethouders Timon Klerx en Dilek Odabasi van gemeente Waalwijk.

Gemeente Waalwijk introduceert Volwassenenfonds Sport & Cultuur voor minima

In Waalwijk, Waspik en Sprang-Capelle leven ruim 2.300 volwassenen rond het bestaansminimum. Om hen de mogelijkheid te geven mee te doen aan sport en culturele activiteiten, sluit de gemeente Waalwijk aan bij het Volwassenenfonds Sport & Cultuur. Het fonds betaalt de contributie of lesgeld en eventuele materialen. 
 
Voetbal, hockey, schilderen, muziekles, creatieve cursussen en danslessen: het zijn voorbeelden van activiteiten waar je aan mee kunt doen met hulp vanuit het Volwassenenfonds Sport & Cultuur. Het fonds ondersteunt inwoners van 18 jaar en ouder in Waalwijk, Waspik en Sprang-Capelle die zelf te weinig geld hebben om lid te worden van een sportclub of creatieve lessen te volgen. 
 
Aanvraag via tussenpersoon
Om een bijdrage uit het Volwassenenfonds te krijgen, moeten zij contact opnemen met een intermediair (een tussenpersoon). De intermediair dient de aanvraag in bij het Volwassenenfonds Sport & Cultuur. Bij goedkeuring betaalt het fonds de contributie en/of materiaalkosten rechtstreeks aan de sport- of cultuuraanbieder. Op woensdag 31 januari vond de officiële start van het Volwassenenfonds Sport & Cultuur plaats. Al tijdens de startbijeenkomst meldden zich zo’n tien intermediairs aan, die aan de slag gaan in Waalwijk, Waspik en Sprang-Capelle. Het zijn onder andere beweeg- en buurtsportcoaches, jongerenwerkers van de Tavenu, medewerkers van Kunstencentrum Waalwijk en ContourdeTwern. De contactgegevens van de intermediairs zijn te vinden op de website www.gowaalwijk.nl/volwassenenfonds. Op deze webpagina is ook meer uitleg te vinden over het indienen van een aanvraag.
 
Waarom het Volwassenenfonds Sport & Cultuur?
Om inwoners van de gemeente Waalwijk met een laag inkomen een steuntje in de rug te geven, zijn er verschillende voorzieningen. Voor kinderen tot 18 jaar is er al jaren het Jeugdfonds Sport & Cultuur, dat op dezelfde manier werkt als het nieuwe Volwassenenfonds. Ook is er de Paswijzer: een ‘meedoen-budget’ dat kan worden besteed aan bijvoorbeeld schoolspullen, kleding of een dagje uit. Wethouder Dilek Odabasi van de gemeente Waalwijk legt uit waarom er nu een nieuw fonds is gelanceerd: “We vinden het heel belangrijk dat iedere inwoner van onze gemeente kan meedoen. Geldzorgen mogen dat niet in de weg staan. Waar nodig, bieden we een steuntje in de rug. Dat doen we door praktische hulp te bieden vanuit ons team Geldzorgen en ook met financiële hulp. In de praktijk bleek dat Paswijzer-houders hun budget niet vaak gebruiken om mee te doen aan sport en cultuur. Omdat de gemeente Waalwijk inzet op vitale inwoners, is besloten om aan te haken op het landelijke Volwassenenfonds Sport & Cultuur. Zodat ook inwoners met een kleine portemonnee kunnen sporten en plezier kunnen beleven aan creatieve hobby’s, en niet meer de keuze hoeven te maken om dat niet te doen. Sport en cultuur hebben een positief effect op ieders fysieke en mentale gezondheid en dragen bij aan sociale contacten.”
 
Bijdragen uit Sportakkoord en van Rabobank
De start van het Volwassenenfonds Sport & Cultuur in de gemeente Waalwijk is mogelijk gemaakt door een bijdrage van 25.000 euro vanuit het Waalwijks Sportakkoord, een startsubsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en een bijdrage van Rabobank De Langstraat. Dick van Rhee, directeur coöperatieve Rabobank, overhandigde een symbolische cheque ter waarde van 20.000 euro aan wethouder Dilek Odabasi. Van Rhee vertelt: “In 2023 bestond de Rabobank 125 jaar. Om dat vieren, ondersteunen we duurzame projecten en initiatieven die de lokale gemeenschap versterken met de Rabo coöperatieve Duurzaamheidsbijdrage. Het Volwassenenfonds Sport & Cultuur sluit nauw aan op de thema’s waar wij op inzetten. Het is belangrijk dat iedereen de kans krijgt om te sporten en zich creatief te ontwikkelen. We zijn blij dat we de start van het Volwassenenfonds Sport & Cultuur in gemeente Waalwijk kunnen ondersteunen.”
 
Meer informatie
Kijk voor meer informatie op www.gowaalwijk.nl/volwassenenfonds. Heb je vragen? Mail dan naar info@waalwijk.nl. Wil je het Volwassenenfonds Sport & Cultuur in de gemeente Waalwijk steunen met een financiële bijdrage? Dat kan. Kijk op de website www.volwassenenfonds.nl/steun-ons (ANBI-erkende stichting). Vermeld bij een donatie dat het is bestemd voor inwoners van de gemeente Waalwijk.