Kunstboek Mariëtte Nijsten

krantenartikel over kunstenares Mariëtte Nijsten uit Waalwijk (1941-2019)

Het leven en het bijzondere werk van de Waalwijkse kunstenares Mariëtte Nijsten
 
Mariëtte Nijsten uit Waalwijk (1941-2019) maakte in ruim 50/55 jaar zo’n 160 schilderijen onder haar eigen naam en later onder het pseudoniem van haar doopnamen; Maria Angela. Ze had één nadrukkelijke wens: dat haar werk na haar overlijden beschikbaar zou worden voor ons allemaal. Want, zoals ze zelf altijd zei: ‘Het werk is niet van mij, noch van jou, maar van de gehele mensheid’. Om haar kunstwerken en inzichten met iedereen te delen, geeft Maria Angela (middels een dialoog in de geest met schrijfster Karin Achten) een kijkje in haar levensverhaal, geschreven door Karin Achten in het kunstboek ‘De Materie Code kraakster’.  Het kunstboek wordt op zaterdagmiddag 23 maart gepresenteerd bij AFG, Zanddonkweg 1 in Waalwijk.


Mariette Nijsten noemde zichzelf ‘De Materie Code kraakster’. Waarom? Ze wist de code van het Universum op een unieke, diepgaande en inspirerende wijze in beeld en geschrift te kraken. Haar drie gedichtenbundels Sterrenstof tot nadenken, Sterrenkracht en Sterrenmensen is voor iedereen die wil luisteren naar de verborgen wijsheden in de gedichten, om zo te ontdekken wie men in werkelijkheid is. Deze reeks van drie gedichtenbundels, is afgelopen jaar en dit jaar verschenen bij Obelisk boeken.  

Het kunstboek ‘De Materie Code kraakster’
Aanvankelijk exposeerde de kunstenares zo nu en dan haar werk en verscheen er een artikel in de krant en vakbladen, maar na een roerige tijd kwam ze tot het inzicht dat ze al die tijd haar eigen levensweg had geschilderd. Met deze conclusie heeft ze een aantal doeken terug weten te bemachtigen van de gemeente Waalwijk (waaraan ze in bruikleen had gegeven) en tevens de beslissing genomen om vanaf dat moment haar eigen levensweg verder te voltooien en de zin van het leven, het allesomvattende, te ontrafelen. Het werd een weg van onbegrip van de buitenwereld en afzondering, een levenspad in solitude. De jaren die volgde spendeerde ze 'in stilte' aan haar levensboek. Talloze beschrijvingen bij haar schilderijen heeft ze achtergelaten met verwijzingen naar spirituele geschriften en wereldliteratuur. Het redactieteam (Robin Morssink, Karin Achten en Rob Janssen) was verantwoordelijk om haar werk zo goed mogelijk in kaart te brengen.