Jeugdfonds wil jeugd helpen

20 januari 2023

Jeugdfonds Sport & Cultuur Brabant wil méér Waalwijkse kinderen helpen

In elke schoolklas zitten gemiddeld 2 of 3 kinderen die opgroeien in een gezin dat het financieel moeilijk heeft. Er is geen geld voor sport of creatieve activiteiten. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur Brabantbiedt hen financiële hulp, maar er blijven nog te veel kinderen ‘onder de radar’. Daarom is het fonds samen met GO Waalwijk op zoek naar ambassadeurs en intermediairs in gemeente Waalwijk. “Samen kunnen we méér kinderen en jongeren in beeld krijgen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.”

“In gemeente Waalwijk worden al behoorlijk wat gezinnen geholpen door het Jeugdfonds Sport & Cultuur Brabant. Maar we weten dat het aantal kinderen dat opgroeit in een gezin met weinig geld helaas flink hoger is”, aldus Francesco van Mierlo, relatiebeheerder van het fonds in gemeente Waalwijk. “En zeker in deze tijd van hoge energiekosten en inflatie komen naar verwachting nog meer gezinnen in financiële nood. Om alle gezinnen te bereiken die dat nodig hebben, is het belangrijk dat we meer bekendheid geven aan het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Daarom zoeken we nieuwe intermediairs in gemeente Waalwijk. Mensen die vanuit hun functie – bijvoorbeeld op school – te maken hebben met kinderen en ouders en zodoende signalen kunnen oppikken die erop wijzen dat er weinig geld is. Denk hierbij aan het opvallend vaak ‘vergeten’ van een lunchpakket, geen goede winterjas of te kleine gymschoenen. Ons streven is dat er op elke basisschool en middelbare school minstens één Jeugdfonds-intermediair is. Een leerkracht staat namelijk dicht bij het kind en de ouders. Die vertrouwensrelatie is belangrijk, want veel mensen die moeite hebben om rond te komen schamen zich daarvoor.”

Intermediairs gezocht

Samen met GO Waalwijk nodigde Van Mierlo medewerkers van maatschappelijke organisaties, onderwijsprofessionals, buurtsportcoaches en andere mensen die veel met kinderen en jeugd werken uit voor een informatiebijeenkomst. De opkomst was boven verwachting, ruim veertig mensen woonden de bijeenkomst bij. Peter Overeem, coördinator Jeugdfonds Sport & Cultuur Brabant legde de aanwezigen uit hoe het fonds werkt. “Als intermediair kun je écht het verschil maken”, benadrukte Overeem. “In een paar eenvoudige stappen kun je ervoor zorgen dat geldzorgen een beetje worden verlicht. Je bent een belangrijke schakel tussen gezin en het Jeugdfonds. Door een aanvraag bij het fonds in te dienen, zorg je ervoor dat een kind of jongere wél op judo, muziekles, turnen of theaterles kan. Het indienen van zo’n aanvraag is niet ingewikkeld en kost niet veel tijd. Na goedkeuring zorgt het Jeugdfonds Sport & Cultuur Brabant dat de contributie of het cursusgeld direct aan de club of culturele instelling wordt overgemaakt, zodat het kind mee kan doen. John van den Hoven, wethouder sport en cultuur bij gemeente Waalwijk, benadrukte hoe belangrijk dat is. “Sport en cultuur dragen in hoge mate bij aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Op de club maken ze vrienden, ze doen vaardigheden op, hebben plezier en krijgen meer zelfvertrouwen.”

Aanvraag doen of aanmelden als intermediair

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur Brabant helpt kinderen tussen 0 en 18 jaar door het lesgeld of de contributie en eventuele materialen, zoals sportkleding of een instrument, te betalen. Het Jeugdfonds Sport en Cultuur is een landelijke organisatie, waar stedelijke en provinciale fondsen bij zijn aangesloten. Peter Overeem: “Er zijn 230 gemeenten aangesloten, waaronder de gemeente Waalwijk. Voor kinderen die hier wonen, is een apart potje. De gemeente draagt hier jaarlijks aan bij. Afgelopen jaar ontving het Jeugdfonds Sport & Cultuur bovendien meerdere giften voor kinderen in gemeente Waalwijk, van onder meer Lions Club Waalwijk en Allround Makelaardij Waalwijk.”

In gemeente Waalwijk zijn onder andere de buurtsportcoaches, Kunstencentrum Waalwijk, de Tavenu en Stichting De Strohalm actief als intermediair. Ga naar www.gowaalwijk.nl/jeugdfonds-waalwijk voor de contactgegevens en uitleg over het aanvragen van een bijdrage. Wie intermediair of ambassadeur in gemeente Waalwijk wil worden, kan een mail sturen aan info@gowaalwijk.nl voor meer informatie.