Investering De Gaard

'Blauw sportpark' De Gaard

Waalwijk investeert 3,5 miljoen in blauw en klimaatadaptief sportpark De Gaard

De gemeente Waalwijk wil sportpark De Gaard in Landgoed Driessen blauw en klimaatadaptief maken. De staat van een aantal velden waar RWB en NEO’25 op spelen is niet goed. Dit komt door het vele gebruik en perioden van droogte of juist heftige regenval. Om dit te verbeteren wordt het kunstgrasveld van RWB gerenoveerd, een nieuw kunstgrasveld aangelegd bij NEO’25 en de natuurgrasvelden waterneutraal gemaakt.

Wethouder Timon Klerx is verantwoordelijk voor sport en is blij met de investering: “In Waalwijk hebben we de ambitie dat iedere inwoner een leven lang plezier kan beleven aan sporten en bewegen. Als we deze velden niet aanpakken, ontstaan er wachtlijsten. Dat willen we niet. Daarom vervangen we een gewoon veld bij NEO’25 voor kunstgras en renoveren we het kunstgras bij RWB. Dat doen we met een natuurlijke infill, zonder microplastics. Maar het blijft niet bij de sportieve aspecten. We maken het sportpark ook duurzamer met ledverlichting.”

Blauw sportpark

Ons klimaat verandert. Soms zijn er heftige buien en soms hebben we te maken met langere droge perioden. We willen het overtollige water onder de kunstgrasvelden opvangen en in droge perioden gebruiken om velden te beregenen. Wethouder Klerx: “Water uit natte perioden wordt bewaard om de velden te besproeien als het droog is. Maar daar blijft het niet bij. We realiseren ook drainage en waterinfiltratie met Draintalent. Dat is een systeem dat het vochtniveau van de toplaag van een veld op peil houdt. Verder hogen we alle natuurgrasvelden op. Op deze manier kunnen de leden van RWB en NEO’25 vaker en langer blijven spelen op de velden.”

Gemeenteraad
Op 23 november 2023 bepaalt de gemeenteraad of het geld voor deze investering beschikbaar wordt gesteld. Als de gemeenteraad het voorstel goedkeurt starten de werkzaamheden in de zomerstop van 2024.