Handbiker Ingrid (44)

Ingrid de Waal op een handbike over een polderweg

juli 2021

‘Fietsen geeft me energie’

Ingrid de Waal (44) uit Waalwijk mist sinds 2014 een been. Tijdens haar revalidatie ontdekte ze het handbiken.

Wat is handbiken?

Op een handbike fiets je met armkracht. Er zijn verschillende soorten handbikes, maar gangbaar is dat je een koppelstuk vastmaakt aan je rolstoel. Het is dus anders dan een ligfiets.

Waarvoor gebruik jij je handbike?

Handbiken is mijn sport, maar ik kan met de handbike ook een boodschap doen in de buurt en ik neem ‘m graag mee op vakantie.

Wat heb je nodig?

Ik begon met een aangepaste handbike, die deels werd vergoed. Daarna heb ik een tijdje gebruikgemaakt van een leen-handbike. Om een handbike te kunnen aanschaffen die écht goed is afgesteld op mijn lichaam, heb ik een actie opgezet. Er waren anonieme donaties en ook een statiegeldactie bij de supermarkt, geweldig! Een handbike is namelijk aanzienlijk kostbaarder dan een gewone fiets. Zoals dat overigens helaas voor vrijwel alle hulpmiddelen geldt.

Wat maakt handbiken zo leuk?

Je kunt het op elk vrijwel moment doen, zonder dat ik afhankelijk ben van anderen. Bovendien is het heerlijk om buiten te zijn. Al fiets ik voor de tigste keer hetzelfde rondje door de Loonse en Drunense Duinen: ik zie of ontdek altijd wel iets. Het ruikt bovendien altijd heerlijk in de bossen!

Fiets je niet liever met anderen?

Uiteraard! Daarom nam ik in 2019 het initiatief om bij Toerclub Waalwijk te informeren. Het leidde tot de oprichting van een handbiketeam. TC Waalwijk heeft verschillende mooie routes uitgezet die geschikt zijn voor handbikers. Niet alleen qua begaanbaarheid, er is bijvoorbeeld ook gedacht aan sanitaire voorzieningen langs de routes voor mensen die rolstoelafhankelijk zijn. Corona zette er de rem op, maar ik hoop dat er meer mensen kennis willen maken met het handbiken. De club heeft een leen-handbike beschikbaar voor wie het wil proberen.

Fiets je ook samen met mensen zonder beperking?

Ik fiets regelmatig met enkele vriendinnen. Zij op de mountainbike of racefiets, ik op mijn handbike. We passen onze snelheden op elkaar aan en dat gaat prima.

Besteed je aandacht aan veiligheid op de fiets?

Jazeker! Ik draag altijd een helm.

Wat is jouw mooiste fietservaring?

Ik denk toch wel mijn eerste fietstocht op de handbike in Frankrijk. Ik heb prachtige natuur gezien, ik voelde me sterk en genoot. Het was wel een avontuur. Ik fietste alleen in the middle of nowhere en belandde ondanks de navigatie op een privéterrein, waar een waakhond op me afkwam. Gelukkig gevolgd door een vriendelijke eigenaar. Achteraf was het misschien niet helemaal verstandig, maar ik heb genoten!

Wilt u meer weten over het handbiketeam, neem dan contact op met TC Waalwijk of kijk op de webpagina: www.tc-waalwijk.nl/handbikers.