Gratis cursus voor 55+ers

groep senioren dansend en in beweging

Cursus voor 55-plussers en mensen met chronische aandoening

Gratis kennismakingscursus ‘Trainen op de dansvloer’

Speciaal voor 55-plussers die mentaal en fysiek fit willen blijven, organiseren Kunstencentrum Waalwijk en GO Waalwijk de kennismakingscursus ‘Braintraining en fysieke training op de dansvloer’. De cursus is ook zeer geschikt voor mensen met een chronische aandoening, zoals Parkinson, MS of dementie. De kennismakingscursus start op donderdag 23 november en telt in totaal 10 lessen. Deelname is geheel gratis.
 
De lessen worden verzorgd door Ellen Dutron, hoofd dans, theater en musical bij Kunstencentrum Waalwijk. Ze legt uit hoe de lessen verlopen en wat het doel ervan is: “Tijdens de cursus gaat het om fysiek bewegen én het trainen van het brein, met het doel het ouderdoms- of ziekteproces te vertragen. De combinatie van muziek, bewegen en het sociale aspect doet veel met je. Iedereen kan meedoen, ook als je in een rolstoel zit of een chronische aandoening hebt die de nodige fysieke en mentale uitdagingen met zich meebrengt. We starten de les op een stoel, waarbij we eerst gaan opwarmen. Daarna bouwen we rustig uit naar grote bewegingen. Ook is er aandacht voor de kleine motoriek, waarbij we bijvoorbeeld de handen en vingers bewegen. Ik geef niet al te veel uitleg en instructie, maar zorg ervoor dat we drie kwartier lekker in beweging blijven op muziek. Klassiek, rock en pop: alle muziekstijlen zullen aan bod komen, voor elk wat wils. Aansluitend drinken we samen gezellig koffie om even na te praten. Plezier staat voorop.” 
 
Tien gratis lessen
De les ‘Braintraining en fysieke training op de dansvloer’ werd eind september eenmalig georganiseerd in het kader van de Weken van de Ontmoeting. De deelnemers waren zó enthousiast dat Annika Jabroer, GO Fit-beweegcoach senioren en Ellen Dutron van Kunstencentrum Waalwijk in goed overleg besloten een kennismakingscursus op te starten. Ellen: “De kennismakingscursus omvat tien lessen, vanaf donderdag 23 november. Op een latere datum instromen is overigens geen probleem. Iedereen is welkom, ook eventuele begeleiders.” Ze lacht: “Het is wel de bedoeling dat begeleiders actief meedoen met de les.”
 
Praktische informatie
Dankzij een bijdrage van GO Waalwijk is de kennismakingscursus ‘Braintraining en fysieke training op de dansvloer’ helemaal gratis. Bij voldoende belangstelling zal de cursus na tien lessen een vervolg krijgen, waarbij vanaf dan een eigen bijdrage van 3 euro per les wordt gevraagd. De kennismakingscursus start op donderdag 23 november. Overige lesdata: 30 november, 7 december, 14 december, 21 december, 11 januari, 18 januari, 25 januari, 1 februari en 8 februari. De lessen vinden op genoemde data plaats van 13.15 tot 14.00 uur in Kunstencentrum Waalwijk, Irenestraat 3 in Waalwijk. Hier is een miva-toilet aanwezig. Aanmelden kan door een mail te sturen aan Ellen Dutron: e.dutron@kunstencentrumwaalwijk.nl.