Gasloos zwembad Olympia 

Eerste plons in gasloos zwembad Olympia 

Dinsdag 23 januari sprongen medewerkers van zwembad Olympia voor het eerst in een gasloos verwarmd zwembad. Het zwembad in Waalwijk heeft een nieuwe warmte-installatie die is aangesloten op het warmtenet van warmteleverancier Eteck. En hiervoor is geen gas meer nodig. Een bijzonder duurzaam alternatief voor de verouderde gasketel. En bijzonder omdat het water uit de surfvijver naast het zwembad gebruikt wordt voor het verwarmen van het zwembad én de nieuwbouwwijk Akkerlanen. 
 
Wethouder Sheila Schuijffel: “De gasketels van het zwembad moesten vervangen worden. Een mooi moment voor de gemeente Waalwijk om te kijken naar een duurzaam alternatief. We hebben gezocht naar een oplossing voor het grote geheel, waarbij de surfplas, de nieuwbouwwijk Akkerlanen en de vernieuwde warmte-installatie van zwembad Olympia optimaal samenwerken. En dat is goed gelukt. Ik ben er trots op dat we met deze oplossing een hele grote stap zetten in het verminderen van ons gasverbruik. Want voor de gemeente Waalwijk betekent dit maar liefst een besparing van 20% op het totale gasverbruik dat de gemeente jaarlijks inkoopt.
 
Zwembad aangesloten op buurtwarmtenet Akkerlanen
Dit jaar is er bij nieuwbouwwijk Akkerlanen een buurtwarmtenet aangelegd. Een ondergronds netwerk van leidingen waarin het water standaard 15 graden is. Om tot deze standaard temperatuur te komen maakt het warmtenet slim gebruik van de warmte uit de surfplas naast het zwembad en ondergrondse waterbronnen. Met een warmtepomp in de woningen kan met weinig elektriciteit de temperatuur verhoogd worden. Zowel voor het verwarmen van de woningen als voor het kraanwater. Verhoog je het niet? Dan blijft het met 15 graden in de zomer lekker koel in huis.
 
Met de aanleg van de nieuwe warmte-installatie en warmtepomp is het zwembad nu ook aangesloten op het buurtwarmtenet. Het zwembadwater en het zwembadpand worden vanaf nu dus op dezelfde manier verwarmd.
 
In april, mei of oktober is er vanuit de huizen nauwelijks vraag naar ruimteverwarming of -verkoeling. Het zwembad moet het hele jaar verwarmd worden. Zo is er altijd een minimale afname van warmte en draaien de pompen van het warmtenet nooit voor niets.
 
Hoe werkt het systeem?

In de zomer wordt het (oppervlakte)water in de plas gemiddeld zo’n 20 graden warm. Dat water wordt opgepompt. Een zogenaamde warmtewisselaar zorgt ervoor dat dit water afkoelt tot ongeveer 12 graden. Daar gebruikt de wisselaar ondergronds koud water voor (de koude bron). De warmte die tijdens dit proces vrijkomt wordt opgeslagen in een andere ondergrondse waterbron. Deze van oorsprong koude waterbron wordt daardoor een warme bron.

In de winter worden de warme en koude waterbron nuttig gebruikt. Via een warmtewisselaar zorgt dit water ervoor dat het water in het buurtwarmtenet standaard 15 graden is. Met een warmtepomp in de woningen kan met weinig elektriciteit de temperatuur verhoogd worden. Zowel voor het verwarmen van de woningen als voor het kraanwater. En verhoog je het niet, dan blijft het zomers lekker koel in huis.

Het afgekoelde water uit de plas stroomt door naar de sloten van nieuwbouwwijk Akkerlanen. Deze koele sloten zorgen in de wijk voor extra verkoeling, vooral tijdens warme dagen. Het water stroomt vervolgens weer terug naar de surfplas. Een continu proces van stromend water dat ook goed is voor de kwaliteit van het water.


Waarom van het gas af?
Aardgas is een fossiele brandstof. Bij de verbranding komt er CO₂ vrij. De uitstoot van CO₂ zorgt ervoor dat de temperatuur op de aarde stijgt. En dat leidt onder andere tot langdurige droogte en extreme regenbuien. Het streven is dat in 2043 de CO₂ uitstoot nul is. Nederland en daarmee ook de gemeente Waalwijk ondernemen daarom onder andere stappen om van het gas af te gaan.

Bekijk de video voor meer uitleg:

Video