Fietsverhaal Jan en Annie

juli 2021

‘Fietsen maakte mijn rug sterker en houdt ons vitaal’

Jan van Broekhoven (81) en zijn partner Annie Hesselberth (85) uit Waalwijk zijn enthousiaste en fanatieke fietsers. Als het maar even kan, stappen ze op de fiets. “Het houdt ons fit en vitaal.”

Sinds wanneer fietst u zoveel?

Annie: “Begin jaren ’90 kampte Jan met ernstige rugproblemen. Hij lag veel op bed, kon niet meer werken. Ik opperde of we niet konden gaan fietsen. Badlaken mee in de fietstas, zodat Jan onderweg even kon gaan liggen als hij moest rusten. Daar hadden we soms wel bekijks mee! Maar het ging goed, steeds fietsten we wat langer en verder. Jan is een doorbijter.”

Jan: “Ik kreeg zoveel plezier in het fietsen, dat ik mede aan de wieg stond van de 50+ Wandel- en Fietsclub Waalwijk. Samen zijn we al 26 jaar lid. Afgelopen jaar bestond de club 25 jaar en zou ik samen met enkele leden van het eerste uur worden gehuldigd. Door corona is het vieren van het jubileum uitgesteld. Gelukkig hebben we het fietsen inmiddels weer volop opgepakt, net als de wandelgroepen.”

Wat doet u met en voor 50+ Wandel- en Fietsclub Waalwijk?

Jan: “Twee keer per maand ga ik met een groep mensen fietsen. We verzamelen in Bloemenoord, bij het Wij(k)dienstencentrum. De ene keer fietsen we met een groep van 26, dan weer met een kleinere groep van 12 mensen. Elke woensdag ga ik bovendien fietsen met drie dames: Annie en nog twee vrouwen. We verzamelen dan bij ons thuis. Voor al die fietstochten zet ik de routes uit. Dat deed ik voorheen met behulp van de ANWB, tegenwoordig doe ik dat op de computer. Ik ken de regio goed en heb al ontelbaar veel routes uitgezet. Variërend in lengten, van 25 tot 80 kilometer.”

Wat voor fietsen hebben jullie?

Annie: “Elektrische fietsen. Al sinds 2008. Daar kregen we in het begin best wat commentaar op binnen de club, maar al snel volgden er meer. Wij hebben inmiddels al de derde elektrische fiets onder handen. Als ik in Waalwijk een boodschap ga doen, ga ik overigens altijd op mijn gewone fiets. De elektrische fiets blijft dan thuis.”

Jan: “Ik zet soms de trapondersteuning uit. Dan fiets ik de eerste 50 kilometer gewoon en daarna pas elektrisch. Maar het is echt fijn hoor, een elektrische fiets.”

Besteden jullie aandacht aan veiligheid op de fiets?

Jan: “Jazeker! Ik fiets altijd voorop. In mijn fietsspiegel houd ik de groep achter me goed in de gaten. We hebben duidelijke afspraken over aanwijzingen. Als ik fluit, moeten de fietsers inschikken vanwege een tegenligger. Steek ik mijn hand hoog om te zwaaien, dan naderen we een oversteekplaats. Sinds een jaar of drie dragen Annie en ik ook een fietshelm. Dat wordt toch verplicht, dus waarom zouden we dat nu niet al doen? Het is voor onze eigen veiligheid.”

Wat maakt fietsen zo leuk?

Annie: “De neus in de wind, de frisse lucht, heerlijk buitenzij in het groen en onderweg veel zien en ontdekken.”

Jan: “Eén van de dames die elke week met ons fietst, zei laatst: ‘Jan, als ik meega, heb ik een snipperdag’. Dat zegt toch genoeg? Fietsen is ontspannend, gezellig en goed voor de gezondheid.”

Hoe gaat het nu met uw rug?

Jan: “De rugproblemen zijn nooit helemaal verdwenen, maar het fietsen heeft me veel sterker gemaakt. Naast de fietstochten stap ik ook elke ochtend om zeven uur op de hometrainer en het roeiapparaat, die we op zolder hebben staan. Dan zet ik de tv aan, luister ik André Rieu en aan de slag. Ja, ook op dagen dat ik op de fiets stap. Beweging houdt de benen sterk en de geest gezond!”

Wilt u meer weten over de 50+ Wandel- en Fietsclub Waalwijk, raadpleeg dan de GO Fit-gids.