Fietsmaatjes van start

Wethouder Timon Klerx en mevrouw Grims maken een ritje op de duofiets bij de start van Fietsmaatjes Waalwijk. (foto: Jan Stads)

Fietsmaatjes Waalwijk gaat van start 


Iedere inwoner van gemeente Waalwijk die gebruik wil maken van een duofiets, kan hiervoor voortaan terecht bij Fietsmaatjes Waalwijk. De gelijknamige stichting gaat het inplannen van de uitleen, het beheer van de duofietsen en het matchen van gasten en fietsvrijwilligers op zich nemen. Op dinsdag 9 april vond de feestelijke start plaats; vanaf juni zal de stichting echt actief zijn.
 
Voor inwoners die niet meer zelfstandig kunnen fietsen, schafte GO Waalwijk precies een jaar geleden een duofiets met elektrische trapondersteuning aan. Het bleek een welkome aanvulling op de duofietsen die binnen de gemeente al in gebruik waren. In een jaar tijd zijn er 113 fietsritten gemaakt en is er in totaal 2.215 kilometer gefietst. Er zijn zelfs al zo’n tien ‘vaste gasten’ die er regelmatig met een vrijwilliger of mantelzorger op uit trekken. Om het uitlenen en bemannen van de duofietsen zo goed mogelijk te regelen, ging GO Waalwijk op zoek naar vrijwilligers om een lokale stichting Fietsmaatjes op te richten. Fietsmaatjes is landelijk actief en telt inmiddels ruim vijftig lokale organisaties. Fietsmaatjes koppelt vrijwilligers aan mensen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen. Enkele oproepen en informatiebijeenkomsten leverden voldoende vrijwilligers op die bestuurlijke en uitvoerende taken op zich nemen. De stichting werd onlangs formeel opgericht; in aanwezigheid van wethouder Timon Klerx werd op dinsdagmiddag 9 april de start feestelijk gevierd. De komende weken worden de nodige voorbereidingen getroffen. Zo wordt de website www.fietsmaatjeswaalwijk.nl voorzien van een reserveringssysteem.
 
'Kleine geluksmomentjes'
Wethouder Klerx complimenteerde de vrijwilligers uitgebreid. “Fietsmaatjes is een belangrijk en mooi initiatief, om mensen te laten fietsen, zodat ze kunnen genieten van het weer en de mooie omgeving, lekker in beweging zijn en vooral samen zijn”, aldus de wethouder. “In Waspik nam men het voortouw, met een eerste duofiets. Het is mooi dat er een groep vrijwilligers opstaat om het uitlenen en organiseren helemaal over te nemen van GO Waalwijk, met bovendien plannen om het aanbod uit te gaan breiden.” Jeroen van Heusden is voorzitter van Fietsmaatjes Waalwijk. Hij heeft enorm veel zin om met Fietsmaatjes aan de slag te gaan. “Als kersverse stichting kijken we graag naar onze buurgemeente Heusden, waar Fietsmaatjes maar liefst acht duofietsen in beheer heeft. Ook wij hopen te groeien, zodat we zoveel mogelijk mensen kleine geluksmomentjes op de fiets kunnen gaan bieden. Met de inzet van de fantastische vrijwilligers die nu al betrokken zijn, gaat dat vast lukken. Meer fietsvrijwilligers blijven welkom, evenals sponsoren!”
 
Aanmelden als gast en fietsvrijwilliger
De website www.fietsmaatjeswaalwijk.nl is al actief; u kunt zich nu al als gast of als fietsvrijwilliger aanmelden. Fietsmaatjes Waalwijk begint met een kennismaking, om te horen wat persoonlijke wensen en mogelijkheden zijn. Vervolgens zoekt Fietsmaatjes een match met een fietsvrijwilliger. Reserveren van de duofietsen kan op dit moment nog niet via de website. Wilt u op korte termijn gebruikmaken van de duofiets, neem dan contact op met GO Fit-beweegcoaches Ine van Liempd (tel. 06-33041431 / mail: inevanliempd-vankraaij@contourdetwern.nl) of Annika Jabroer (tel. 06-22750374 / annikajabroer@contourdetwern.nl).