Duofiets van GO Waalwijk

Goed nieuws voor iedereen die graag fietst, maar dat niet meer zelfstandig kan of durft: GO Waalwijk stelt een duofiets beschikbaar. De aangepaste fiets is te leen voor inwoners van gemeente Waalwijk die niet meer zelfstandig kunnen fietsen. Wethouder John van den Hoven maakte de eerste proefrit met mevrouw Verkennis. Ze genoot zichtbaar van het ritje.
 
De aanschaf van de duofiets is mogelijk gemaakt door GO Waalwijk. Wethouder sport John van den Hoven: “Het is belangrijk dat iedereen de kans heeft om in beweging te blijven, ook wie ouder wordt, minder goed ter been is of om een andere reden niet zelfstandig kan fietsen. Er samen op uitgaan geeft bovendien plezier en dat gunnen we zoveel mogelijk mensen.” Plezier had mevrouw Verkennis zeker. De wijkbewoonster maakte samen met de wethouder de eerste rit op de gloednieuwe fiets en daar genoot ze zichtbaar van. “Het is heerlijk om samen op stap te kunnen. Onderweg hadden we bovendien een fijn gesprek”, vertelt ze.
 
Trapondersteuning
De duofiets heeft elektrische trapondersteuning. De begeleider bestuurt de fiets en trapt. De duopassagier kan er zelf voor kiezen om wel of niet mee te trappen, afhankelijk van zijn of haar mogelijkheden. Een veiligheidsgordel en andere voorzieningen zorgen ervoor dat de fietsrit veilig verloopt. 
 
Gratis te leen, reserveren verplicht
De duofiets wordt beheerd door Buurthuis Bloemenoord, Bloemenoordplein 3 in Waalwijk. Het lenen van de fiets is gratis, maar dient wel vooraf gereserveerd te worden. Dat kan in het buurthuis of telefonisch 0416-337982 (bereikbaar maandag t/m donderdag tussen 9.00 en 12.00 uur, vraag naar Bert of Mary). Laat bij het reserveren weten of u zelf een duopassagier meeneemt of dat u graag gekoppeld wordt aan een vrijwilliger die samen met u op pad gaat.
 
Fietsmaatjes gezocht
Voor de duofiets worden fietsmaatjes gezocht: mensen die er als vrijwilliger graag op uit trekken. GO Fit-beweegcoach Ine van Liempd licht toe: “Als fietsmaatje ben je duopassagier van iemand die er graag op uittrekt maar die dat door omstandigheden (zoals dementie, een tijdelijke blessure, een beperking of eenzaamheid) niet zelfstandig kan. Samen maak je fietsritjes door Waalwijk en omgeving. Gezond in beweging, genieten van het buitenzijn, genieten van de omgeving én een gezellig contact: daarmee kun je echt een verschil maken.” Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Ine van Liempd of Annika Jabroer. In een vrijblijvend kennismakingsgesprek leggen ze graag uit wat het vrijwilligerswerk als fietsmaatje inhoudt en stemmen ze af hoe vaak u beschikbaar bent.
 
Ook duo-fietsen in Waspik en Sprang-Capelle
Ook in Waspik en Sprang-Capelle zijn duo-fietsen beschikbaar. In Sprang-Capelle is deze in beheer van Zorgcentrum Elzenhoven. De Waspikse duo-fiets wordt beheerd en uitgeleend door Platform Waspik, waarbij altijd een vrijwilliger meefietst. Wilt u in contact komen met Platform Waspik of heeft u vragen over de duo-fietsen, neemt u dan gerust contact op met Ine van Liempd of Annika Jabroer. Zij zijn bereikbaar via:
Ine van Liempd: 06-33041431 / inevanliempd-vankraaij@contourdetwern.nl
Annika Jabroer: 06-22750374 / annikajabroer@contourdetwern.nl