Cursus Zicht op Evenwicht

Mevrouw doet balansoefeningen mbv sportmaterialen

8-weekse cursus start op dinsdag 9 januari

Cursus ‘Zicht op Evenwicht’ geeft senioren meer zelfvertrouwen in en om huis

Op dinsdag 9 januari 2024 start de 8-weekse cursus ‘Zicht op Evenwicht’. De cursus is bedoeld voor zelfstandig wonende senioren die zo lang mogelijk vitaal en gezond willen blijven en daardoor de dingen kunnen blijven doen die ze leuk vinden. De cursus wordt gegeven door een gespecialiseerde fysiotherapeut en een ergotherapeut, in samenwerking met de GO Fit-beweegcoaches. Ze leggen graag uit hoe de cursus eruitziet.
 
De cursus werd in augustus en september voor het eerst georganiseerd. Vanwege het succes werd besloten om een tweede cursus te plannen. Vanaf dinsdag 9 januari is er ruimte voor acht tot tien nieuwe deelnemers, die uit angst om te vallen steeds vaker activiteiten uit de weg gaan. Romée Knook en Hanneke Muijen, fysiotherapeuten bij Topfysiotherapie Waalwijk, verzorgen de cursus samen met Patricia van Bommel, ergotherapeut bij Ergo Den Bosch. De twee disciplines vullen elkaar perfect aan, zo vinden de professionals. Ergotherapeut Patricia legt uit: “Als ergotherapeut besteed ik vooral aandacht aan veiligheid in handelen en veiligheid in huis. Staat er bijvoorbeeld niets in de weg, liggen er geen losse snoeren waarover je kunt vallen, doe je op tijd een lamp aan, enzovoorts. De fysiotherapeut is de specialist in bewegen.” Fysiotherapeut Romée Knook licht toe: “Tijdens de cursus doen we allerlei leuke balans- en spierversterkende oefeningen en opdrachten die de deelnemers helpen om zelfverzekerder te worden. Als het weer het toelaat, gaan we ook naar buiten, voor allerlei oefeningen in onze balanstuin. We vinden het daarbij belangrijk dat de deelnemers weer plezier in bewegen gaan ervaren.”
 
Meer zelfvertrouwen
Tijdens de cursus besteden de fysiotherapeut en ergotherapeut veel aandacht aan het vergroten van het zelfvertrouwen. Daarvoor moet de negatieve spiraal die door angst is veroorzaakt, worden doorbroken. “Angst vergroot juist het risico op vallen”, aldus ergotherapeut Patricia. Ze noemt enkele voorbeelden: “Uit angst om te vallen, zijn er mensen die een bezoekje aan het toilet alsmaar uitstellen. Maar als je regelmatig en ruim op tijd richting toilet gaat, hoef je niet te haasten en is er dus minder risico op vallen. Ook zijn er mensen die een supermarktbezoek vermijden, uit angst om onderweg te vallen. Als je het boodschappen doen alsmaar uitstelt is er op den duur te weinig eten in huis. Er moeten dan veel boodschappen ineens gedaan worden. Dat betekent veel gesjouwd, wat meer belastend is en het valgevaar vergroot.” De deelnemers krijgen alle ruimte om hun persoonlijke ervaringen en onzekerheden te delen, aldus fysiotherapeut Romée. “Bij de start vragen we ieder wat hij of zij wil bereiken met de cursus. Ook is er aandacht voor angstgevoelens; deelnemers leren negatieve en onzekere gedachten herkennen en weerleggen. De mensen die aan de vorige cursus hebben deelgenomen, zijn écht met meer zelfvertrouwen de deur uitgegaan.”
 
Praktische informatie
De cursus ‘Zicht op Evenwicht’ is bedoeld voor zelfstandig wonende 65-plussers uit Waalwijk, Sprang-Capelle en Waspik. De cursus omvat acht groepsbijeenkomsten, waarna nog een herhalingsbijeenkomst wordt gepland. De bijeenkomsten vinden plaats bij Zorgplaza Waalwijk, Tuinstraat 2 in Waalwijk. Voor wie slecht ter been is, is vervoer naar en van de cursuslocatie mogelijk. Aanvragen van vervoer kan tot en met 28 december 2023. De cursus ‘Zicht op Evenwicht’ start op dinsdag 9 januari en loopt tot en met dinsdag 12 maart (geen cursus op dinsdag 13 februari), elke dinsdagmiddag van 14.30 tot 16.30 uur. Aanmelden kan tot en met vrijdag 5 januari 2024 door te bellen met Zorgplaza Waalwijk: 0416-672067 of een mail te sturen aan info@topfysiowaalwijk.nl. Deelnemers betalen 30 euro eigen bijdrage voor het totale programma; GO Waalwijk maakt de cursus mede mogelijk vanuit het programma ‘GO in balans’. 
 
GO in balans
Met het programma ‘GO in balans’ richt GO Waalwijk zich op een goede fysieke en mentale gezondheid en valpreventie. In samenwerking met een breed netwerk van fysiotherapeuten, sportscholen, ergotherapeuten, zorgaanbieders en sociaal-maatschappelijke organisaties worden allerlei activiteiten georganiseerd. Naast de cursus Zicht op Evenwicht staan er onder meer fietsvaardigheidstrainingen en voorlichtingsbijeenkomsten op de agenda. Ook worden looptesten afgenomen met behulp van de Smart Floor. Kijk voor meer informatie op www.gowaalwijk.nl/goinbalans.