Buurtsportcoach Rick

Buurtsportcoach Rick links op de foto met wielrenfiets, samen met vader en broer in Duitsland

augustus 2021

Fietsverhaal: Rick (26) fietste naar Duitsland

‘Liefst fiets ik als er een concreet doel is’


Rick van Woerkom (26) - tot september 2022 buurtsportcoach en gymdocent in Waalwijk - fietste in de zomer van 2017 samen met zijn vader en broer naar Moosbach in Zuid-Duitsland. Een tocht van maar liefst 775 kilometer. GO Waalwijk ging met hem in gesprek.

Waarom op de fiets naar Zuid-Duitsland?

Het was een idee van mijn vader. Mijn oom, die in 2009 overleed, was semi-profrenner en nam deel aan het NK mountainbiken. Om hem te eren, wilde mijn vader een fietstocht maken. Onze familie gaat al tientallen jaren op vakantie naar Moosbach, vandaar dat we dat als eindbestemming kozen.

Hoe hebben jullie je voorbereid?

We schaften alle drie een racefiets aan en begonnen in januari, februari met trainen. We noteerden alle ritten en volgden zo onze vorderingen. Naarmate de zomer dichterbij kwam, trainden we steeds vaker. Mijn vader stippelde de route uit en regelde overnachtingsplaatsen in Frechen, Bechtolsheim, Mühlhausen en Laupheim.

Hoeveel dagen heb je erover gedaan?

We verdeelden de tocht over vijf dagen. Drie dagen fietsten we lange afstanden, van 186, 202 en 186 kilometer. De derde en de vijfde dag waren de afstanden wat korter.

Viel het mee of tegen?

Ik had verwacht dat het zwaarder zou zijn. Al viel de eerste dag een beetje tegen. We moesten die dag al veel meer klimmen dan we gedacht hadden! Maar, ik sport veel en ben wel prestatiegericht, dus het was prima te doen. Ook mijn vader en broer hebben het goed gedaan.

Het was een fietsvakantie met een bijzondere betekenis?

Jazeker. Bijzonder was ook dat mijn moeder en schoonfamilie meereisden. Zij zorgden dat we onderweg niets tekortkwamen en als wij weer vertrokken voor de volgende etappe, zorgden zij voor onze spullen. Leuk detail: het verhaal over onze fietstocht haalde in Duitsland zelfs een lokale krant.

Fiets je sindsdien vaker?

Helaas niet zo heel vaak, maar sinds kort geven een paar vrienden aan dat ze ook wel willen fietsen. Dus ik hoop dat het er vaker van gaat komen. Ik vind fietsen erg leuk, leuker dan bijvoorbeeld hardlopen. Wel vind ik het fijn als ik een concreet doel voor ogen heb.

Heb je nieuwe doelen?

Nog niet, maar ik zou het wel heel gaaf vinden om de Tour des Alpes te fietsen, waarbij onder andere de Col de la Croix de Fer, Alpe d’Huez en Col du Galibier gefietst worden! Dus wie weet…