Beweegdiploma van start

Buurtsportcoach team Waalwijk tijdens het GO Waalwijk Festival

Programma start op woensdag 25 oktober

Cursus ‘Beweegdiploma voor kleuters’ gaat weer van start 

Goed (leren) bewegen is de basis voor een leven lang beweegplezier. Speciaal voor kleuters (4 en 5 jaar) uit Waalwijk, Waspik en Sprang-Capelle is er het Kleuter Beweegdiploma. Kinderen doen tijdens de cursus allerlei leuke beweegactiviteiten en maken spelenderwijs kennis met diverse sporten. Het programma start direct na de herfstvakantie, op woensdagmiddag 25 oktober.

Buurtsportcoach Wouter van Vlijmen is één van de kartrekkers van het Beweegdiploma voor Kleuters. Hij vertelt: “Bewegen is ontzettend belangrijk voor opgroeiende kinderen. Het helpt bij het ontwikkelen van motorische vaardigheden en is goed voor het zelfvertrouwen van een kind. Een kind van 4 jaar of ouder zou elke dag minstens een uur moeten bewegen en minstens drie keer per week activiteiten moeten doen die de spieren en botten versterken. Wij weten echter dat veel kinderen deze aanbevolen norm niet behalen. Uit onderzoek blijkt dat jonge kinderen steeds minder en ook minder goed bewegen. Om daar verandering in te brengen, introduceerden we afgelopen schooljaar het Kleuter Beweegdiploma. De eerste editie was een succes. Daarom bieden we de cursus ook dit schooljaar aan. In een serie van 18 lessen maken de kinderen spelenderwijs kennis met allerlei sporten en beweegvormen. Na 18 weken krijgen ze een beweegdiploma en een sportwijzer. In die sportwijzer geven we tips voor de ouders/verzorgers: wat past er goed bij het kind, welke sport gaat hem of haar goed af en wat minder goed? Dat helpt in de toekomst bij het kiezen van een leuke sport.” 

Beweegplezier staat voorop

De lessen worden verzorgd door de buurtsportcoaches, in samenwerking met badmintonclub FST, Hockeyclub Waalwijk, tafeltennisvereniging TTV Waalwijk en gym- en turnvereniging Pro Patria Sprang-Capelle. Mogelijk sluiten er nog meer sportaanbieders aan. Wouter: “We beginnen met de basis van bewegen. De activiteiten zijn afgestemd op jonge kleuters. Plezier in samen bewegen staat voorop. Dat is de basis voor een leven lang beweegplezier!” Wouter heeft zin om van start te gaan: “Ik hoop dat het Beweegdiploma net zo’n succes is als vorig jaar en dat het nét zo vanzelfsprekend wordt als het zwemdiploma!”

Praktische informatie

Het programma start op woensdag 25 oktober. De beweegles vindt elke woensdagmiddag van 16.00 tot 17.00 uur plaats in de gymzaal van basisschool Villa Vlinderhof in Waalwijk (Landgoed Driessen). Het programma duurt 18 weken, er is géén les in de schoolvakanties. Inschrijven voor het Kleuter Beweegdiploma kan via www.sjors.gowaalwijk.nl. Er is ruimte voor 30 deelnemers. De kosten zijn € 30,- per kind. Wie dit bedrag niet kan missen, kan via de buurtsportcoaches een aanvraag indienen bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Meer informatie daarover is te vinden op www.sjors.gowaalwijk.nl. Het Kleuter Beweegdiploma wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Waalwijks Sportakkoord, met support van GO Waalwijk.