Alcoholbeleid / NIX18

In sportkantines wordt vaak alcohol geschonken. Het is natuurlijk belangrijk om daar op een verantwoorde wijze mee om te gaan. Een duidelijk alcoholbeleid helpt daarbij.

Met het opstellen en naleven van een alcoholbeleid werk je aan een gezonde sportomgeving. 

Ook de wijziging van de Drank- en Horecawet in de Alcoholwet (sinds 1 juli 2021) is een belangrijke reden om werk te maken van een alcoholbeleid. Het doorgeven van alcohol van een meerderjarige aan een minderjarige in de publieke ruimte is namelijk strafbaar geworden. Zowel diegene die de alcohol doorgeeft als ook de minderjarige die de alcohol ontvangt, kan hiervoor een boete krijgen. 

Hulp bij handhaven van de leeftijdsgrens

Het handhaven van de leeftijdsgrens bij het schenken van alcohol is niet eenvoudig voor sportverenigingen. Handig is de leeftijdschecker (te bestellen tegen verzendkosten, bruikbaar t/m het jaar 2029). Hierop is eenvoudig de geboortedatum af te lezen die minimaal nodig is voor verkoop van alcohol en/of tabak. Heeft de koper niet de juiste leeftijd op zijn/haar ID staan? Dan uiteraard géén verkoop van deze middelen. De leeftijdschecker is speciaal gemaakt voor een ‘natte’ (bar)omgeving.

Heb je behoefte aan ondersteuning bij dit onderwerp of heb je vragen?

Download hier de factsheet met tips en voorbeelden om aan de slag te gaan met het alcoholbeleid. Neem ook gerust contact op met GO Healthy-regisseur Edwin Kleiboer: ekleiboer@waalwijk.nl